Tervetuloa seuraamaan blogini elpymistä! Kahden vuoden tauon jälkeen oon päättäny alkaa taas bloggailemaan. Bloggailu ja reseptien postailu loppui pari vuotta sitten kiireiden ja motivaation puutteen takia. Intohimo leipomista kohtaan ei koskaan loppunut, mutta bloggaaminen ei napannut enää. Blogia olen aina kirjoittanut lähinnä itseäni varten, jotta voisin tallentaa hetkessä inspiroidut reseptit kätevästi. Lähiaikoina intohimoni leipomista kohtaan on kasvanut entisestään, joten haluan tallentaa rakkaudella tehdyt leipomukset, ja jakaa niitä muillekkin!
Tällä kertaa jaan yhden lempileivokseni reseptin: eclairsit. Näitä ranskalaisia leivoksia olen aina halunnut kokeilla leipoa, mutta tuulihattutaikina on epäilyttänyt. Tuulihattuja olen tehnyt muutaman kerran, ja ne ovat suurimman osan ajasta epäonnistuneet. Tällä kertaa yhdistelin muutamaa eri choux-taikina reseptiä ja lopputulos oli täydellinen.
Choux taikina:
1dl vettä
1dl maitoa
80g voita
1rkl sokeria
½tl suolaa
2dl vehnäjauhoja
3 kanamunaa
½tl leivinjauhetta
Täyte:
4dl kuohukermaa + vaniljasokeria
(voi täyttää millä haluaa, esim. vaniljakreemillä)
Kuorrutus:
100g tummaa suklaata + 1rkl voita
100g maitosuklaata + 1rkl voita (suosittelen käyttämään kuorruttamiseen pelkkää tummaasuklaata, maitosuklaa sulaa huoneenlämmössä helposti, vaikka maistuukin mielestäni paremmalta)
Kuumenna kattilassa vesi, maito, sokeri, suola ja pilkottu voi. Kun seos kiehuu ja voi on sulanut käännä liedestä lämpö pois, lisää kaikki jauhot kerralla. Sekoita seos voimakkaasti taikinaksi puisella lastalla. Kun taikina on sitkeä ja irtoaa kattilan reunoista siirrä kattila sivuun, ja anna taikinan jäähtyä. Taikinan täytyy jäähtyä huoneenlämpöiseksi! Lisää jäähtyneeseen taikinaan kanamunat yksitellen. Vatkaa jokainen kanamuna erikseen taikinaan sähkövatkaimella, tai monitoimikoneessa. Kun lisäät viimeistä kanamunaa lisää leivinjauhe samalla. Laita taikina pursotinpussiin, leikkaa n.2cm kokoinen reikä pussiin. Pursota leivinpaperilla vuorattuun peltiin n.8-10cm pituisia leivoksia. Leivoksia tulee n. 2 pellillistä. Paista uunin keskitasolla 220-asteessa n.20min! Paistoaika riippuu uunista.
Sulata suklaat erikseen ja lisää molempiin voita. Dippaa jäähtyneet leivokset suklaaseen ja siirrä esim. jääkaappiin, jotta suklaa kovettuu. Leikkaa leivoksiin viilto toiselle puolelle, ja täytä eclairsit kermavaahdolla. Nauti
Vinkit joilla onnistut 100% varmuudella:
-anna taikinan jäähtyä kunnolla ennen kanamunien lisäämistä, muuten kanamunat alkavat kypsentyä lämpimässä taikinassa, laita kattila vaikka avoimen ikkunan viereen tai kylmävesihauteeseen
-ripottele leivinpaperille vesipisaroita ennen leivosten paistamista, vesihöyry auttaa leivosten kohoamisessa
-älä avaa uunia kesken paistoa, muuten leivokset lässähtävät
-paista leivoksia mielummin liian kauan kuin liian vähän aikaa, raa'at leivokset lässähtävät heti eivätkä pysy muodossaan
Kiitos paljon tästä reseptistä! Löysin blogisi vasta nyt kun etsin hyvää éclairs-ohjetta ja tämä oli todella hyvä. Blogisi on täynnä ihania reseptejä joita en malta odottaa mennä testaamaan! :)
VastaaPoista